REFİK HALİD KARAY-MEMLEKET HİKÂYELERİ
Lise dönemi Edebiyat derslerinde adını duyduğum ve üniversite sınavına gireceğim sene şakır şakır ezberlediğim yazarların gün gelir kitaplarını okuma şansına eriştiğim zaman içimde güzelliklerle dolu haleler açar. Refik Halid Karay’da bu yazarlardan bir tanesidir.
Son günlerde XX. Yüzyıl yazarlarını okumaktayım. Sabahattin Ali, Cahit Zairfoğlu, Eric Hoffer, Rasim Özdenören ve diğer pek çok yazar. Ve bu yazarlar sayesinde o yüzyıl hayatlarını kitaplar vesilesiyle öğrenmiş oluyorum. İşte, Memleket Hikâyeleri’nde ise buram buram hissettim bu duyguyu. Yaşadığım coğrafyanın bundan çok değil yüz sene evvelki halini görmek doğum tarihim her ne kadar XX. Yüzyılın sonu da olsa I. Dünya Harbi yıllarıyla metafizik bir bağ kurmamı sağladı. Her kitap yazıldığı dönemin ve anlattıklarının getirdikleriyle okurlarını etkilemektedir. Yazar, yaşar ve yazar. Bu yazarlık dünyasının vazgeçilmez bir kuralıdır.
Yüz Temel Eser arasında olan Memleket Hikâyeleri Yatık Emine hikâyesiile başlıyor ve Garaz hikâyesi ile son buluyor. Arada geçen tüm hikâyelerle birlikte sarsıcı, zorlayıcı ve acı dolu satırlara sahip Memleket Hikâyeleri. Anadolu’nun ve İstanbul’un mütareke dönemi o sefil ve bedbin hali, halkının zebun durumunu derin betimlemeler ve iç tahlillerle anlatan yazar yaşanılan zor yılları okuyucusunun iliklerine kadar işlediği hikâyelerle yaşanılan acıları aktarmaktadır. Özellikle Boz Eşek hikâyesinde kadının, halisane yaşayan köy halkının duygularıyla nasıl oynadığına şahit olunca en güvenilesi insanların bile nasıl hilekâr olduğunu görüyoruz.
Refik Halid Karay hikâyelerinde insanın doğa ile olan bağlantısını, köy yaşamını, kent hallerini, savaş sonrası Osmanlı’nın ve sulh zamanı Türkiye’sinin sosyal, siyasal ve ekonomik hallerini tüm çıplaklığıyla önümüze koyarak bize geçmişte yaşanan acıları anlatıyor.
18 Temmuz 1965 yılında vefat eden Refik Halid Karay’ın vefat yıldönümü nedeniyle Memleket Hikâyeleri kitabını Ayın Kitabı olarak seçmiş olup siz değerli okurlarımız için hazırladık. Yazarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.
Selamun aleyküm kardeş bisey sorcam bu bir saldırı hikaye kitabi yazari refik halit karay abi bu kitabin kacinci baski oldugunu bulurmusun 30 dk dir geziyom internette ariyom cikmiyor bi turlu yardimci olirsan sevinirim bide elini boraz cabık tutarsan memnun olurum
Ve aleykümselam, Refik Halit Karay’ın Memleket Hikâyeleri kitabına dair özellikle Boş Eşek hikâyesine dair eleştirler yapılmaktadır. Deruhte Dergi olarak Temmuz Ayı ayın kitabı olarak seçtiğimiz kitabın baskısını 11. baskısı olduğunu hatırlıyoruz. Bu baskı ilk olarak 2010 yılında çıkarılmıştır.
Temmuz ayının kitabı olarak seçtiğimiz bu kitaba dair bir eleştiri yazısından daha çok tanıtım yazısı yazmaya gayret ediyoruz. Ayın kitabı çalışmalarımızın bu minvalde gitmesine özen gösteriyoruz.
Selam ederiz.